TenW architecten adviseurs | 2e Balsemienstraat Rotterdam - TenW architecten adviseurs

Nieuwbouw 2e Balsemienstraat Rotterdam

Het project Nieuwbouw 2e Balsemienstraat ligt in de Rotterdamse wijk Bloemhof. Het gebouw zal een basisschool en peuterspeelzaal gaan huisvesten.

Het compacte gebouw is opgebouwd in drie lagen, waarbij elke bouw op een eigen laag is gepositioneerd. De groepsruimten van de peuters en kleuters zijn via een flauwe trap verbonden met het speellokaal op de verdieping. Centraal in het gebouw, zowel horizontaal als verticaal, bevindt zich de aula in de vorm van een tribunetrap. Deze kan gekoppeld worden aan het speellokaal. Hier ligt letterlijk het hart van het gebouw, dat daglicht krijgt via daklichten en de vide. Dit gebied vormt een onderdeel van ‘het warme welkom’. Rondom het centrale hart zijn op de eerste verdieping de middenbouwlokalen en de groepen 3 gepositioneerd. Op de tweede verdieping bevinden zich rondom een ruimte vide de bovenbouwlokalen, de multifunctionele ruimte en het technieklokaal.

De beschikbare buitenruimte is door de compacte kavel beperkt, maar door de slimme vormgeving van het gebouw en de verplaatsing van het speellokaal naar de eerste verdieping, ontstaat er een zo groot mogelijk buitenterrein. Dit afsluitbare terrein wordt avontuurlijk, speels en groen ingericht, passend bij de leeftijdsgroepen van de peuters en kleuters.

Op de tweede verdieping is er een extra buitenruimte/ balkon ontworpen welke dienst kan doen als buitenklas of ontdek- en experimenteer tuin.