TenW architecten adviseurs | Auditorium TU Delft te Delft - TenW architecten adviseurs

Auditorium TU Delft te Delft

Het bestaande Auditorium is een belangrijk architectonisch werk van Van den Broek en Bakema en is een treffend voorbeeld van het brutalisme uit de jaren ’60. Het gebouw wordt gezien als een icoon voor de Delftse en Nederlandse architectuur en is om die reden een gemeentelijk monument.

Ons uitgangspunt voor de renovatie is de monumentale vormgeving en architectuur van het gebouw zoveel mogelijk te respecteren. Dat betekent dat de nieuwe architectuur van de aanpassingen op functioneel en technisch gebied dienstbaar is aan de oorspronkelijke vormgeving.

Het bureau heeft het integraal ontwerp verzorgt samen met diverse adviseurs ten behoeve van W- en E-installaties, licht, beeld en geluid, theater inrichting, akoestiek en constructies.

In het ontwerp zijn een aantal concrete voorstellen doorgevoerd die efficiencyvoordelen voor zowel beheer als exploitatie van de ruimte hebben opgeleverd. Ten eerste: de integratie van licht, beeld en geluid middels nieuw ontworpen trussen heeft een dusdanige verbetering in het beheer tot gevolg dat de installatie eenvoudiger gewijzigd kan worden bij het maken van diverse theateropstellingen. Ten tweede: het omkeren van het volledige ventilatiesysteem, waardoor de warme lucht naar boven afgezogen wordt en koele lucht vanonder de tribune wordt toegevoerd. Tevens heeft het bureau de stoelen ontworpen zodat deze voldoen aan eisen op het gebied van comfort en arbo. In het gehele ontwerp zijn de brandveiligheid- en vluchtwegproblematiek aan de huidige eisen opgewaardeerd.

Door de bundeling van alle techniek in de drie trussen aan het plafond, komt het expressieve plafond weer in het zicht en wordt de vorm versterkt. Het podium, de leuningen, de achterwanden en het plafond boven de omloop zijn bekleed met bamboe fineer. Alle akoestische voorzieningen zijn in de materialisatie opgenomen. Het gebruik van bamboe, accentverlichting, nieuw tapijt en nieuwe stoelen zorgt ervoor dat de zaal een nieuwe frisse uitstraling heeft gekregen.