TenW architecten adviseurs | Brede school Het Kansenrijk te Hoeven - TenW architecten adviseurs

Brede school Het Kansenrijk te Hoeven

Door de gebogen vrije vormen van het multifunctionele hart krijgt de Brede School Hoeven haar opvallende uiterlijk. De vorm verwijst naar een kamerscherm, die op natuurlijke wijze het binnengebied afschermt van het buitengebied, waardoor binnen en buiten één groot geheel gaan vormen. De buigingen omsluiten de grote hoofdfuncties en maken het grote gebouw klein. Het voegt zich zo  naar de schaal van het kind. De gevel geleidt de gebruiker op natuurlijke wijze naar de entree.  Het scherm kent een hoge transparantie, waardoor de bruisende en actieve school zichtbaar is voor de passant. Het geeft daarbij de mogelijkheid dat functies die ook voor het dorp belangrijk zijn,  zoals de bibliotheek, zich aan de gevel kunnen etaleren.

In contrast met het dansende middendeel zijn de lokaalblokken rechthoekig vormgegeven, waarmee het verschil tussen de rustige leszones en de dynamische middenzone ook in de architectuur tot uitdrukking komt. De driedeling van de totale massa maakt het gebouw ook kleiner en daarmee voor het kind leesbaar en begrijpbaar.

Het duurzame plan heeft een flexibele opzet, zodat na krimp van de school andere functies – zoals de kinderopvang- in het gebouw kunnen groeien. Ook de opzet van het multifunctionele deel is ontworpen op de mogelijkheid tot functieverandering.

Voor deze Total Engineering opdracht werken wij samen met Royal HaskoningDHV en Huijgen Installatieadviseurs.