TenW architecten adviseurs | Clustervoorziening Het Kwartier te Vught - TenW architecten adviseurs

Clustervoorziening Het Kwartier te Vught

De Clustervoorziening in het Stadshouderspark wordt een gebouw, dat aansluit op de belevingswereld en de schaal van het jonge kind. De unieke locatie waarin de school wordt gesitueerd geeft daarbij grote mogelijkheden het onderwijs met de natuur te verbinden.

Wij maken een licht en helderwit hart in het gebouw, waar de werkeilanden, de speellokalen en op de verdieping de kas voor natuuronderwijs de samenwerking verbeelden. De beide bouwlagen van deze middenzone worden verbonden door vides en een brede tribunetrap. De kas en de daklichten zorgen voor veel daglicht in het hart van het gebouw en zoneren het interieur in kleine herkenbare delen voor de verschillende gebruikersgroepen. Ze geven samen met de zichtlijnen schaal en oriƫntatie in het gebouw. Het lichte interieur zorgt met de heldere structuur voor een fris klimaat, overzichtelijk en veilig.

Rond het hart zijn de groepsruimten gesitueerd in een regelmatige structuur, zodat uitwisseling van functies en groei en krimp van de kernpartners eenvoudig te realiseren is. De verschillende aansluitingen van de lokalen aan de centrale middenzone geeft de eigen herkenbare identiteit aan de groepslokalen rond de werkeilanden.

Door het inspringen van de voorgevel wordt in de voorgevel ter plekke van het onderbouw speelterrein de hoofdentree geduid , die ook dienst doet als entree voor onderbouw en avondgebruik. Aan weerszijde zijn beide schooladministraties directieruimten gesitueerd. Door de compacte bouwvorm is binnen het tarra oppervlak ruimte gevonden om een centrale ontmoetingsruimte te realiseren, waar het kooklokaal op aansluit. Met de brede tribunetrap en de speellokalen wordt hiermee een eigen theater in het gebouw gecreƫerd.