TenW architecten adviseurs | Kindcentrum Middelstum - TenW architecten adviseurs

Kindcentrum Middelstum

Wij hebben in de architectuur van het Kindcentrum Middelstum het gebouw in kleinere elementen gedeeld, die worden verbonden met transparantie en groene zones. Door de deling van het éénlaagse Kindcentrum Middelstum ontstaan er herkenbare elementen voor de verschillende gebruikers.

Wij maken 4 clusters lokalen – de bouwdelen -, die als paviljoens in het terrein staan. Zij hebben een groene uitstraling met een gebogen luifel, die de lokalen een eigen overdekte buitenruimte geven als uitloop van de onderwijsfunctie.

Boven de éénlaagse massa maken wij drie gebogen lantaarns. Zij zijn de bekroning van het actieve multifunctionele centrum in het gebouw en de leerpleinen en vormen een bijzondere herkenning van het gebouw. Het hart van het gebouw krijgt hiermee veel daglicht voor een frisse en veilige beleving.
De gevels zijn modulair samengesteld en zijn bekleed met verduurzaamd hout in een speelse verdeling en zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling. Het harmonieert met de groene natuurlijke inrichting van het terrein. De delen tussen de lokaalclusters krijgen een aluminium vliesgevel in een natuurlijk en speels ritme. Samen met de luifels van de veranda’s vormen zij de zonwering.

Het gebouw uit zich naar buiten als 1 kindcentrum. Zo compact mogelijk opgezet om de verkeersruimte beperkt te houden, waardoor zo veel mogelijk ruimte voor het onderwijs kan worden
gebruikt.

Het multifunctionele hart

Het hart wordt gevormd door de multifunctionele ruimten. De centrale ontmoetingsruimte kan met paneelwanden gekoppeld worden met het speellokaal en het doe-lokaal, waarmee een grote ruimte voor bijeenkomsten en voorstellingen kan ontstaan. Rond en in het hart is overmaat ontstaan voor een keuken in combinatie met de personeelscorner. Hier sluit de bibliotheek op aan zodat er extra ruimte voor bijvoorbeeld een leestafel ontstaat. Deze zone is buiten de schooltijden af te sluiten, waarmee de bibliotheek blijvend gebruik kan maken van deze overmaat.

Vanuit de entree is de bibliotheek buiten de schooltijden apart toegankelijk. De situering van het MIVA-toilet en de personeelstoiletten zorgt ook voor de mogelijkheid van het separate gebruik.
Aan beide zijden van het hart zijn de lokaalgroepen gesitueerd met de leerpleinen. De kapstokken zijn steeds bij binnenkomst van de leerpleinen geplaatst, zodat de onderwijsruimten vrij van obstakels zijn.

Kids2b sluit met haar ruimten aan op het hart en de beide onderbouwgroepen.