TenW architecten adviseurs | Residentie te Washington - TenW architecten adviseurs

Residentie te Washington

Het huis is gesitueerd in een rustige welgestelde wijk omgeven door monumentale panden. Ontworpen in een neoclassicistische stijl en gebouwd in de jaren 1929 en 1930. Het completeert, door de situering op de hoek, een fraai monumentaal beeld in de straat. Het bouwblok is geplaatst op een talud, beëindigd door een muur geplaatst op de erfafscheiding. Zowel de gevels als de muren ter plaatse van het talud aan de straatzijde zijn uitgevoerd in kalksteen in een grijs-beige kleur. Het mansardedak, waarin de woonvertrekken van de ondersteunende staf zijn opgenomen, is gedekt met grijsgroene leien.

De restauratie en renovatie omvatte:
– het terugbrengen van de oorspronkelijke detaillering van het dak en dakkapellen.
– het herstellen en reinigen van het natuursteen.
– het voorzien van nieuwe afwerking aan de wanden en plafonds van het interieur.
– herstel van de marmervloeren.
– het inbouwen van ventilatie en verlichtingsinstallaties.
– het herinrichten van een drietal complete appartementen voor de staf ter plaatse van de dakverdieping.
– het herinrichten van de badkamers.
– het ondergronds aanleggen van een nieuwe installatieruimte.

Het interieur verkeerde volledig in oorspronkelijke staat. De indeling en het gebruik van hoofdzakelijk de woonvertrekken van de inwonende staf vroegen om herziening. De aangetroffen installaties zijn volledig vernieuwd. De eerste verdieping, bedoeld voor representatieve doeleinden heeft een museale functie. De eetzaal, salon en bibliotheek op die verdieping worden gebruikt voor ontvangsten. In de ruimten wordt 17e en 19e eeuwse Nederlandse kunst geëxposeerd.

Het plan is tot en met het definitieve ontwerp in Nederland ontwikkeld. In samenwerking met een Amerikaans architectenbureau is door dat bureau het bestek en de tekeningen conform Amerikaanse normen samengesteld. De overall kwaliteitsbewaking en beoordeling van de planning en de financiële zaken vonden namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken door Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs plaats.