TenW architecten adviseurs | SenterNovem te Utrecht - TenW architecten adviseurs

SenterNovem te Utrecht

Wegens ruimtebehoefte had SenterNovem Utrecht plannen te verhuizen naar het kantoorgebouw aan de Croeselaan 15 in Utrecht.

Het gebouw, opgeleverd in 1998 was nog in goede staat, echter het interieur diende aangepast te worden aan de wensen van de nieuwe gebruikers. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij was om een optimale mix te vinden tussen een flexibel interieur, techniek en optimalisatie van milieuprestatie en duurzaam bouwen. Kortom zichtbaar duurzaam karakter door enerzijds het toepassen van duurzame materialen, anderzijds door een aantal duurzaamheid maatregelen met name op het gebied van installaties.

Bij de indeling van de ruimte is rekening gehouden met de ori├źntatie van het gebouw, om met zo min mogelijk ingrepen een zo energiezuinig mogelijk en aangenaam klimaat te realiseren. De duurzame maatregelen zijn onder meer het toepassen van energiezuinige verlichting, het openmaken van het plafond om de thermische massa van het beton te benutten en het toepassen van een klimaatgevel in een aantal zones op de zuidgevel. Tevens is een voorstel gedaan voor verdergaande maatregelen die in een later stadium kunnen worden gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld een koude/warmte opslagsysteem in de bodem.

In de nieuwe huisvesting worden ruim 540 arbo conforme werkplekken gerealiseerd in een mix van open en gesloten kantoren met een maximum van 4 werkplekken in een ruimte. Verder is plaats gemaakt voor een ruime hoeveelheid overlegkamers, concentratie werkplekken en aanlogplekken. Alle bestaande systeemwanden worden hergebruikt en opnieuw geplaatst als scheidingswand tussen de kantoren. Daar waar echt een nieuwe ingreep plaatsvindt, wordt op een opvallende manier het duurzame karakter vormgegeven. Alle ondersteunende kantoorfuncties, zoals een kopieerruimte, een pantry, opslagkasten, loungeruimte en aanlogplekken worden samengevoegd in een element. Dit element wordt uitgevoerd in duurzame materialen, zoals bamboe en gecombineerd met op iedere verdieping een andere kleur. Zo ontstaat een ori├źntatiepunt in het gebouw, waar alle medewerkers en gasten van SenterNovem elkaar ontmoeten.